تکنولوژی

فیلتر فیلترشکن‌ها؛ نقطه مشترک تمام نسخه‌های قدیمی و جدید طرح صیانت

طی چند روز اخیر، نسخه‌های مختلفی از طرح صیانت مجلس منتشر شد. ابتدا نسخه پیشنهادی طرح صیانت وزارت ارتباطات روی سایت خبرگزاری‌ها قرار گرفت و بعد دیروز، ۶ دی ماه، کمیسیون مشترک ویژه بررسی طرح صیانت، از نسخه جدید دیگری با نام «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» رونمایی کرد و آن را جایگزین طرح صیانت تیرماه خواند که از این پس مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نقطه مشترک تمام این طرح‌ها، الزام کردن وزارت ارتباطات به مسدودسازی و بستن وی‌پی‌ان و فیلترشکن‌ها است. طبق ماده ۱۹ طرح جدید «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی»، هرگونه فعالیت تجاری در زمینه تولید، توزیع، تکثیر و عرضه غیرمجاز VPN و فیلترشکن ممنوع خواهد بود. در نسخه پیشنهادی وزارت ارتباطات نیز این بند قرار داشت.

در طرح جدید ضمن اینکه بر مسدودسازی فیلترشکن‌ها تاکید شده است؛ در ادامه این ماده شاهد یک بخش جدید هم هستیم که وزارت ارتباطات را موظف می‌کند به طور مستمر فیلترشکن‌ها را شناسایی و غیرقابل استفاده کند.

مسدودسازی فیلترشکن‌ها اتفاق تازه‌ای نیست و در سال ۱۳۹۷ و پس از فیلترسازی تلگرام، وزارت ارتباطات عنوان کرد طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی، باید جلوی فعالیت وی‌پی‌ان‌ها و فیلترشکن‌ها گرفته شود.

خرید سرور مجازی
خرید بلیط لحظه آخری هواپیما از فلایتیو
خرید ساک پارچه ای
کلاه تبلیغاتی
درمان دیسک کمر با آندوسکوپی دیسک کمر

فیلر بینی سیمارو

در حالی‌که به نظر می‌رسد مسدودسازی و محدود کردن فیلترشکن‌ها به طور جدی در دستور کار مجلس شورای اسلامی و دولت قرار گرفته و باید آن را یکی از بندهای اصلی طرح نهایی نمایندگان برای مدیریت و کنترل فضای مجازی بدانیم؛ گزارش‌ها و آمارها نشان می‌دهند درصد بسیار بالایی از کاربران ایرانی دارای فیلترشکن و وی‌پی‌ان هستند و از این ابزارها برای دانلود اپلیکیشن‌های موبایل اندرویدی و آیفون یا استفاده از توییتر و تلگرام استفاده می‌کنند.

وزارت ارتباطات سال‌ها است که روی سرورهای وی‌پی‌ان نظارت دارد و هر چند وقتی یک بار اقدام به مسدودسازی و محدودسازی آن‌ها می‌کند اما بندی که در نسخه جدید طرح صیانت قرار داده شده؛ به طور شفاف و واضح دولت را ملزم به بستن فیلترشکن‌ها می‌کند. بندی که مورد تایید وزارت ارتباطات دولت سیزدهم هم هست و حتی به استقبال از آن رفته‌اند.

وزیر ارتباطات در چندین گفت‌وگوی خود با خبرنگاران؛ از جمله در نشست خبری اخیر خود به مناسبت ۱۰۰ روزه شدن فعالیت دولت جدید، باز هم تاکید کرد که از شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده در جمهوری اسلامی استفاده نمی‌کند؛ چون به کارگیری فیلترشکن‌ها غیرقانونی است.

در واقع، به نظر می‌رسد مسدودسازی فیلترشکن‌ها یک حلقه از زنجیره محدودسازی دسترسی به اینترنت آزاد و سوق دادن مردم به استفاده از شبکه ملی اطلاعات یا همان اینترنت ملی است.

آیا باید از ماده مربوط به مسدودسازی فیلترشکن‌ها در طرح صیانت جدید این‌طور برداشت کرد که یک مقابله جدی و شدید با فیلترشکن‌ها در راه است؟ در آن صورت و با محدود شدن آزادی دسترسی به اینترنت، کاربران چگونه می‌توانند به وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های ضروری کار و زندگی خود دسترسی داشته باشند؟ نظر شما خوانندگان درباره آینده فیلترشکن‌ها در ایران چیست؟

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا