سرگرمی

دیدنی‌های تکاب ؛ سرزمین افسانه‌ای آذربایجان غربی

نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۶/۱۱/۱۸ منتشر شده و در تاریخ ۱۴۰۰/۰۸/۱۶ به‌روزرسانی شده است.

تکاب یکی از شهرهای استان آذربایجان‌ ‌غربی است که داستان‌ها و افسانه‌های زیادی را در دل خود جای داده است. اگر علاقه‌مند به نقاط مرموز و ناشناخته ایران هستید، پس حتما سفر به این شهر افسانه‌ای، برای شما جذاب خواهد بود. تکاب آثار تاریخی غنی و دیدنی‌های فراوانی دارد که قدمت برخی از آن‌ها به هشت هزار قبل می‌رسد. هر‌ ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی راهی این شهر جذاب می‌شوند تا رموز ناشناخته آن را کشف کرده و خاطرات خوبی را برای خود رقم بزنند.

مجموعه جهانی تخت سلیمان

غروب خورشید و تخت سلیمان

عکس‌ از وب‌سایت خبرگزاری مهر

مجموعه جهانی تخت سلیمان و آثار باستانی که در آن قرار دارد، از مهم‌ترین و معروف‌ترین مراکز تاریخ و تمدن کشور ایران است که در کوهستان‌های غرب کشور،‌ در نقطه‌ای بسیار باصفا و خوش آب و هوا واقع شده است. این مجموعه تاریخی که در حال حاضر «تخت سلیمان» نامیده می‌شود، در دوران قدیم به نام «آتشکده آذرگشنسب» معروف بوده است.

مجموعه تاریخی تخت سلیمان شامل دریاچه طبیعی، آتشکده آذرگشنسب، معبد آناهیتا، بنای چهارطاقی، تالار و کاخ شاهی می‌شود. گفته می‌شود که قدمت سکونت در تخت سلیمان به هزاره اول قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد و اوج شکوفایی آن متعلق به حکومت ساسانیان است.

برخی بر این باور هستند که تخت سلیمان برای ساسانیان همان ارزشی را داشته که تخت جمشید برای هخامنشیان داشته است. این مجموعه تاریخی که از جاهای دیدنی تکاب محسوب می‌شود، یکی از آثار ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است.

  • آدرس: ۴۳ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب (مشاهده در نقشه)

چملی گول (تالاب چملی)

چملی‌گول یا تالاب چملی یا جزیره شناور یا چمن متحرک، یکی از پدیده‌های شگفت‌انگیز و جالب تکاب است که در نزدیکی روستای بدرلو در ۱۵ کیلومتری شهر تکاب واقع شده است. چملی‌گول در واقع برکه‌ای یا دریاچه‌ای کوچک است که وسط آن جزیره‌ای از چمن قرار دارد و اطراف آن چمنزارها و نیزارهای بلندی روییده است که ارتفاع تقریبی برخی از آن‌ها به دو متر می‌رسد. این برکه یا دریاچه کوچک با وزش باد و جریان هوا به جهان مختلف تغییر مسیر داده و حرکت می‌کند و همین اتفاق باعث منحصر‌به‌فرد شدن این جاذبه طبیعی شده است.

  • آدرس: ۱۵ کیلومتری تکاب (مشاهده در نقشه)

زندان سلیمان (کوه زندان دیو)

عکس از دهانه زندان سلیمان

عکس‌ از وب‌سایت همشهری آنلاین

زندان سلیمان یا کوه زندان دیو، کوهی مخروطی شکل درون تهی است که در سه کیلومتری غرب مجموعه جهانی تخت سلیمان و در ۴۲ کیلومتری تکاب در استان آذربایجان‌غربی جای گرفته است. این کوه مخطروطی، هزاران سال قبل بر اثر فوران یک آتشفشان پدید آمده است. اهالی منطقه تخت سلیمان تکاب داستان‌های زیادی درباره این ناحیه تعریف می‌کنند و می‌گویند که «حضرت سلیمان»، دیوهایی را که از فرمانش سرپیچی می‌کردند را در این کوه زندانی می‌کرده است و به همین خاطر آن را زندان دیو یا سلیمان می‌نامند.

  • آدرس: ۴۳ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب (مشاهده در نقشه)

روستای تاریخی یولقون آغاج

روستای یولقون آغاج آثار تاریخی بسیاری از دوران قاجار و صفوی دارد

روستای تاریخی یولقون آغاج در ۳۰ کیلوتری تکاب در آذربایجان‌غربی قرار گرفته و از آثار تاریخی زیادی از دوران حکومت قاجار و صفوی برخوردار است. این آثار تاریخی شامل قلعه روستایی، حمام سنتی، مسجد و خانه اربابی می‌شود. متاسفانه مسجد این روستا که قدمت آن به ۱۵۰ سال پیش می‌رسید، بر اثر آتش‌سوزی از بین رفته و در محل آن مسجدی بزرگ و باشکوه ساخته شده است.

  • آدرس: ۳۰ کیلوتری تکاب (مشاهده در نقشه)

آبشار و چشمه های آبگرم قینرجه

منطق خوش آب و هوای آبشار و چشمه های آبگرم قینرجه

عکس‌ از وب‌سایت ویکی‌پدیا

آبشار فصلی قینرجه در ناحیه غربی کوه بلقیس در روستایی با همین نام در ۵۰ کیلومتری شمال تکاب قرار گرفته است که زیبایی‌های خیره‌کننده‌ای دارد و از جاهای دیدنی آستان آذربایجان غربی به شمار می‌رود. همچنین اطراف این آبشار دارای جلوه‌های طبیعی و پوشش گیاهی بسیار متنوعی است. چشمه‌های آبگرم و جوشان این منطقه نیز معدنی بوده و دارای خواص درمانی هستند.

  • آدرس: ۲۲ کیلومتری جنوب غربی مشگین شهر، جاده اصلی قینرجه (مشاهده در نقشه)

زندان برنجه

گردشگران در دهانه زندان برنجه

عکس‌ از وب‌سایت تیشینه

در جنوب روستایی به نام برنجه و در کنار رودخانه، دهانه‌های چند چشمه آهک‌ساز خشک‌شده را می‌توان مشاهده کرد که معروف‌ترین آن‌ها زندان یا دریای برنجه است. این پدیده زیبا در دامنه کوه معروف به کوه طویله سلیمان در ۲۸ کیلومتری شمال تکاب واقع شده و از تشکیلات زمین‌شناسی متعددی برخودار است. دهانه این چشمه بیضی شکل است که قطر بزرگ آن ۱۰۰ متر و قطر بزرگ آن ۵۰ متر است و عمق آن به ۷۰ متر می‌رسد. در کف این چشمه یا سازه بزرگ طبیعی، دریاچه‌ای مملو از آب سرد و گاز کربنیک وجود دارد.

  • آدرس: ۴۳ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب (مشاهده در نقشه)

آب های گرم احمدآباد

گردشگری سلامت در آب های گرم احمدآباد

عکس‌ از وب‌سایت سیری در ایران

آب‌های‌گرم احمدآباد در فاصله دو کیلومتری شمال‌غربی روستای احمدعلیا قرار گرفته که از گذشته تا حال، به‌واسطه خاصیت دارویی که دارد، مورد استفاده عموم قرار می‌گیرد.

  • آدرس: مسیر جاده تکاب به تخت سلیمان، ۵ کیلومتری تخت سلیمان (مشاهده در نقشه)

قلعه ساری قورخان

قلعه ساری قورخان در ارتفاعات تکاب

عکس‌ از وب‌سایت ویکی‌پدیا

قلعه ساری قورخان، مرکز تمدن‌های هزار اول بوده است و از عصر مادها تا سلسله ساسانیان، اقوام متعددی در آنجا سکونت داشته‌اند. این قلعه به‌صورت پشته عظیم سنگی در حاشیه شرقی رودخانه سارق وجود دارد که از همه طرف محفوظ است و دستیابی به آن بسیار مشکل و به این لحاظ مامنی برای ساکنان این خطه در ادوار مختلف بوده است.

پل ساروق

انعکاس تصویر پل ساروق در رودخانه

عکس‌ از وب‌سایت معماری شرق

این پل تاریخی یکی از آثار ملی ایران است که در ۱۵ کیلومتری شمال‌غرب تکاب روی رودخانه ساروق بنا شده است. قدمت این پل به دوران حکومت سلسله صفوی بازمی‌گردد. این پل دارای سه چشمه یا دهانه است که در فصول پرآب و فصل بهار، رودخانه از هر سه طاق آن عبور می‌کند و در تابستان فقط از چشمه وسطی آن عبور می‌کند.

  • آدرس: ۱۵ کیلومتری شمال‌غرب تکاب (مشاهده در نقشه)

مسجد جامع تکاب

مسجد جامع تکاب ستون های آجری

عکس‌ از وب‌سایت جاذبه‌ها

مسجد جامع تکاب در خیابان امام خمینی این شهر قرار گرقته و متعلق به اواخر سلسله قاجاریه است. شبستان قدیمی این مسجد دارای ایوان ورودی با ستون‌های مدور آجری و سرستون‌های سنگی است. در چهار گوشه مسجد، اتاقک‌های دو طبقه‌ای به‌منظور کاهش مصالح در جزرهای این چهار گوشه احداث شده است.

  • آدرس: تکاب، خیابان امام خمینی (مشاهده در نقشه)

کلیسای چهارطاق

ستون های باقی مانده از کلیسای چهارطاق

عکس‌ از وب‌سایت ویکی‌پدیا

کلیسای چهارطاق در شمال‌غربی و در ۳۶ کیلومتری تکاب در روستایی به همین نام قرار گرفته است. در حال حاضر تنها پایه‌های چهار ستون این بنا به‌جای مانده است. باستان‌شناسان و کارشناسان بر این باور هستند که این بنا متعلق به دوران حکومت ساسانیان است و به یک آتشکده شباهت بیشتری دارد.

  • آدرس: ۳۶ کیلومتری تکاب

قلعه سردار افشار

سردر ورودی قلعه سردار افشار

عکس‌ از وب‌سایت ویکی‌پدیا

عمارت سردار افشار در زمان سلطنت «ناصرالدین شاه قاجار» توسط «سردار حسینعلی‌خان افشار»‌در سال ۱۲۸۱ بنا شده است. ساختمان اربابی در دو طبقه با ایوان و ستون‌های مدور آجری خودنمایی می‌کند و در وسط حیاط آن یک حوض آب دایره‌ای شکل به عمق یک متر و به قطر حدودا شش متر وجود دارد.

  • آدرس: تکاب، خیابان امام، خیابان پاسداران، رو‌به‌روی ساختمان دادگستری

مسجدجامع روستای آغولبیک

مسجد جامع روستای آغولبیک یکی از دیدنی‌های شهر تکاب است که در پنج کیلومتری این شهر واقع شده است. این مسجد از دوران قاجار به یادگار مانده و به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. بعد از بازدید از این مسجد جامع دیدنی، حتما از حمام قدیمی و یخچال طبیعی روستای آغولبیک نیز دیدن کنید.

بقعه ایوب انصار

بنای سنگی بقعه ایوب انصار

عکس‌ از وب‌سایت سیری در ایران

بقعه ایوب انصار، یادگاری کهن از دوران گذشته است که در فاصله ۱۳ کیلومتری از جنوب تکاب بر فراز قله بلندی در نزدیکی روستای دورباش واقع شده است. قدمت این بنای تاریخی به قرن نهم هجری می‌رسد.

  • آدرس: جاده تکاب به بیجار (مشاهده در نقشه)

 تجربیات و نظرهای خود را در خصوص جاذبه‌های گردشگری تکاب با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا