بالاخره فیس بوک، اینستاگرام، واتس اپ و مسنجر بعد از شش ساعت قطعی، دوباره آنلاین شدند

فیس بوک و اپلیکیشنهای اجتماعی وابسته به آن شامل مسنجر فیس بوک، اینستاگرام و واتس اپ، پس از یکی از بزرگترین قطعیها در تاریخ فیسبوک، دوباره فعال شدهاند، البته در ساعات اول ممکن است کندیهایی دربارگیری رسانهها داشته باشید.
فیس بوک در بیانیهای که در توییتر منتشر کرده نوشته:
از جمعیت عظیمی از مردم و مشاغل در سراسر جهان که به ما وابسته هستند: پوزش میخواهیم.
این شرکت تأیید کرد که خدماتش در حال حاضر آنلاین شده. مدیرعامل مارک زاکربرگ هم در پستی در فیس بوک عذرخواهی کرد:
سفارش طراحی سایت در کارلنسر با قیمت توافقی
خرید بلیط لحظه آخری هواپیما از فلایتیو
کلاه تبلیغاتی
خرید ساعت سونتو و لوازم جانبی ساعت Suunto
زاکربرگ در مورد علت طولانی شدن قطعی توضیح نداد. مایکل شروفر، مدیر ارشد فناوری فیسبوک که به زودی این شرکت را ترک خواهد کرد، در توییت قبلی خود به “مسائل مربوط به شبکه” اشاره کرده است.
این قطعی بیش از شش ساعت به طول انجامید و اینستاگرام، واتساپ، مسنجر و اکولوس را از دسترسی خارج کرد. علاوه بر این در داخل شرکت فیسبوک هم مشکلاتی پیش آمد و گزارش شده که کارکنان در این مدت نمیتوانستند به ایمیلها، نرمافزار مدیریت داخلی و سایر ابزارها دسترسی داشته باشند.
حتی نیویورک تایمز گزارش داده که کارکنان حتی به صورت فیزیکی هم نمیتوانستهاند وارد دفاتر شوند، چون نشانهای یا بجهای الکترونیک آنها کار نمیکرده!
این حادثه میلیاردها دلار از ثروت شخصی زاکربرگ را به علت کاهش ارزش سهام فیس بوک بر باد داد.
البته دردسر فیسبوک در این روزها فقط قطعی گسترده دیروز و دیشب نیست، در جهبهای دیگر، این شرکت هنوز درگیر پیامدهای افشاگری است که شرکت را متهم کرده است که “سود را بر امنیت” اولویت میدهد. افشاگر، منبع اصلی وال استریت ژورنال در چند مقاله توضیح داده بود که اینستاگرام برای نوجوانان به خاطر همین عدم امنیت میتواند خطرناک باشد و برنامه بحث برانگیز “بررسی متقابل” cross check این شرکت به کاربران برجسته اجازه میدهد قوانین خود را زیر پا بگذارند.
گزارشگر امنیتی برایان کربس گزارش داده که این قطع ارتباط با مسائل مربوط به سوابق BGP (پروتکل دروازه مرزی) فیس بوک است که از دسترسی خدمات این شرکت جلوگیری کرده بود.
او بعداً اضافه کرد که احتمالا “در یک بهروزرسانی معمول BGP اشتباهی صورت گرفته بود. ” ارائه دهنده DNS کلادفلیر را نیز اشاره کرده که همین مشکل BGP را مقصر دانسته و در وبلاگ خود نوشته که این رویداد مثل این بود که “همه کابلهای دیتاسنترهای خود را بکشد و اینترنت را قطع کند. ”
اواخر عصر دوشنبه، تیم مهندسی فیس بوک یک پست وبلاگی منتشر کرد که سعی میکرد آنچه اتفاق افتاده را توضیح دهد:
تیمهای مهندسی ما متوجه شدهاند که تغییرات پیکربندی در روترهای اصلی که ترافیک شبکه را بین مراکز داده ما هماهنگ میکند، باعث ایجاد مشکلاتی در این ارتباط شده است. این اختلال در ترافیک شبکه بر نحوه ارتباط مراکز داده ما تأثیر مستقیم داشت و خدمات ما را متوقف کرد.
در ادامه عنوان شد که علت اصلی قطعی “تغییر تنظیمات به صورت معیوب” است و هیچ مدرکی مبنی بر به خطر افتادن دادههای کاربر به دلیل خرابی وجود ندارد.
به گزارش بلومبرگ، سهام فیس بوک در روز دوشنبه نزدیک به ۵ درصد و در مقایسه با اواسط سپتامبر ۱۵ درصد کاهش یافت.
همانطور که انتظار میرفت، این اعداد بر ثروت زاکربرگ نیز تأثیر گذاشت، که این روز را با ۱۲۱.۶ میلیارد دلار به پایان رساند. زاکربرگ در رتبهبندی میلیاردرهای بلومبرگ، به رتبه ۵ سقوط کرد. بیل گیتس بنیانگذار مایکروسافت با دارایی خالص ۱۲۴ میلیارد دلار در رتبه چهارم قرار دارد.
در عین حال کاربران اینترنت واکنشهای متفاوتی به قطعی فیسبوک و سرویسهای زیرمجموعهاش نشان دادند:
۱- دستهای که از نظر کاری وابسته به آنها بودند به خاطر احتمال طول کشیدن مسئله دچار استرس شده بودند و در همین ۶ ساعت مبالغی را از دست دادند.
۲- دستهای که تنها برای سرگرمی و ارتباطهای غیراورژانس از این سرویسهای استفاده میکردند، اتفاقا کمی به خود استراحت دادند و در بین آنها کسانی بودند که متوجه شدند که یک وقفه کوتاه چندان هم بد نیست!
۳- یک گروه هم نگران امنیت اطلاعات خود بودند و به دنبال انتشار گزارشهایی در مورد فروش اطلاعات کاربران فیسبوک در دارک وب، به سختی هراسیده بودند!
۴- یک گروه هم مشغول تولید و ارسال جوکها و میمهای اینترنتی شدند.
۵- و بالاخره دسته پنجمی هم بودند که کلا از اول میانهای با فیسبوک نداشتند و دوست داشتند این مشکل بیشتر طول بکشد تا مردم به شرکتهای رقیب که به زعم آنها امنیت بهتر و تعهد بیشتری دارند، رو بیاورند.